SZILÁGYLOMPÉRTI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG
Két ember közt a legrövidebb út a mosoly

Hogy máig miben rejlik értéke e mennyezetnek? Egyrészt abban, hogy még eredeti festés található rajtuk (1777-1778 óta), másrészt – s ez a mérvadó -, olyan gazdag képvilággal rendelkezik, hogy hozzá hasonlót nem találunk egész Erdélyben. Bár több fakazettás mennyezetű templomot ismerünk, de a legtöbbjükben a fakazetták motívumainak legnagyobb része virágmotívum, s mellettük találunk néhány figurális kazettát a Bibliai képvilágából vagy egy-egy szöveges kazettát.
Bár a szilágylompérti templommennyezeten is találunk szegfű- és tulipánmotívumokat, de nagyon gazdag figurális motívumokban. Egyrészt a Biblia világából ismerhetünk fel egy-egy képet, másrészt az állatvilágból származó motívumokat. A bibliai témájú fakazetták a következők: Ádám és Éva, Noé Bárkája, Ábrahám ígérete, Érckígyó, Jákób lajtorjája, József, Kémek Kánaánban, Jónás és a cethal (háromszor is előfordul), Góliát, Bárány, Teremtés, Szem.
Az állatvilágból vett motívumok is gazdagok: tigris, páva (többször is szerepel), oroszlán (kétszer), Bárány (mely bizonyára Jézust ábrázolja), főnixmadár, struccmadár, darumadár, papagáj, pelikán (mely kicsinyeit eteti), krokodilus, szamár, hal, sas (kétszer), őz.
Ezen kívül a mondavilágból, mesevilágból, asztrológia világából találunk figurális kazettákat: Pegazus, Szirén (kétszer), Emberevő madár, Hétfejű sárkány, Egyfejű sárkány, Hárpia, Szerencse asszonya, Igazság asszonya, Jó és rossz szerencse kereke, Nap, Hold, Templom és harang. Nagyon sok olyan figurális kazetta van, amelyen valamilyen madármotívum látható, magyarázat nélkül.


A színes mennyezet


"Az Úr az én őriző pásztorom..." Zsolt.23

Honlapkészítés